Technische hoogstandjes

In maart is er door LIDO een complete digitale 3D-scan gemaakt van het skûtsje. De gespecialiseerde scanner is zo nauwkeurig dat punten op een afstand van meer dan 200 meter nog worden gezien met een hoge nauwkeurigheid.

De data die nu gegenereerd wordt is te vergelijken met een wolk met vele miljoenen punten, welke middels software aan elkaar worden verbonden zodat het geheel eruit ziet als een net van verbonden punten.
Dit net wordt vervolgens door de specialisten van onze hoofdsponsor BULGATECH verder verwerkt, beginnende met het op de computer handmatig “opgeschonen”, wat een tijdrovend proces is, totdat uiteindelijk alleen het skûtsje overblijft en daarna uiteindelijk weer met andere software bewerkt tot een zichtbaar 3D-model.
Het zichtbare 3D-model kan daarna voor vele toepassingen worden gebruikt.

Het kan bijvoorbeeld in speciale maritieme software worden geïmporteerd voor berekeningen of er kunnen tekeningen van worden gemaakt (lijnenplannen, aanzichten, doorsneden).

We kunnen zelfs het skûtsje als miniatuur 3D-laten printen…

Een technisch hoogstandje voor een traditioneel schip… De techniek staat voor niets. LIDO en Bulgatech bedankt voor deze prachtige klus!