Onderhoud, Trainingen en Wedstrijden

De Súdwesthoek: samen altijd veel te beleven

Na een jaar vol emoties en een teleurstellend slot van de SKS wedstrijdreeks (omgeslagen in de slotwedstrijd) van 2017, zijn we afgelopen winter weer met z’n allen aan de slag gegaan met het onderhoud van al het houtwerk van het skûtsje.
Onze hoofdsponsor Bulgatech (Doutzen en Durk Nijdam) hebben daarvoor een deel van een verwarmde loods ter beschikking gesteld, zodat we daar vanaf het begin van dit jaar iedere zaterdag aan de slag konden gaan, zonder dat we last hadden van de late winterse temperaturen in februari en maart. Daar hebben we met z’n allen al het hout (giek, zwaarden, enzovoort..) geschuurd en een paar keer in de lak gezet.

In de tweede helft van april  hebben we het skûtsje weer opgetuigd en zijn we gestart met de trainingen op donderdagavond. Op 28 april werden al weer de eerste wedstrijden voor de skûtsjes van de SKS georganiseerd op de Fluessen bij Elahuizen door zeilvereniging “de Fluessen”. Dat waren de zogenaamde “sprintwedstrijden”. Dat zijn 6 korte wedstrijden, die bestaan uit: start, een kruisrak naar de bovenste boei, vervolgens een spreader (voor de veiligheid) en dan weer voor de wind naar de start/finishlijn.
Er kwamen 13 SKS skûtsjes aan de start. Dit is altijd een mooie gelegenheid om de start-vaardigheden te trainen. We wisselden hierbij heel slechte resultaten (laatste) af met heel goede (1e).

Op 10, 11 en 12 mei werden bij Lemmer de wedstrijden in het kader van Lemmer Ahoy georganiseerd door zeilvereniging “Zevenwolden”. Omdat er in voorgaande jaren een paar keer gevaarlijke situaties waren voorgevallen, had men er dit jaar voor gekozen om niet weer alle circa 60 skûtsjes tegelijk op het wedstrijdwater te laten varen. Net als in voorgaande jaren waren alle skûtsjes in 3 klassen ingedeeld.
De deelnemende SKS skûtsjes waren ingedeeld in dezelfde klasse met de IFKS skûtsjes die daar in de A-klasse starten. De eerste dag mochten wij om half 11 starten. Vrijdag om half 1 en op zaterdag om half 3. De andere twee klassen startten roulerend op de andere twee tijdstippen, zodat we niet in elk kruisrak ongeveer 50 skûtsjes tegenkwamen die op dat moment ook met hun wedstrijd bezig waren.

Op donderdag en vrijdag was er héél weinig wind. En de wind die er was, kwam uit zeer veranderlijke richtingen, helaas. Voor de wedstrijden niet heel leuk. Maar, ook dat moet getraind worden. Onze resultaten in deze 2 wedstrijden waren niet best. We eindigden in de achterhoede. De zaterdag was een mooie zeildag. We waren op de startlijn niet brutaal genoeg, waardoor we niet een top-start hadden in een klasse met 25 skûtsjes op een startlijn met ruimte voor hooguit 12 skûtsjes. Maar, we zeilden naar een mooi eindresultaat in de middenmoot.

Alles bij elkaar, een mooi trainingsweekend, en heel goed voor de teambuilding. Hopelijk zijn de resultaten geen voorspelling van de resultaten later dit seizoen (als het er echt om gaat).