Jubileumjaar

Op 17 februari 2023 was het 65 jaar geleden dat er een stichting werd opgericht die een skûtsje kocht om te gaan deelnemen aan het skûtsjesilen. Het kreeg de naam Súdwesthoek.

Ons skûtsje is dit jaar 100 jaar oud!

Inmiddels zeilt dat eerste skûtsje niet meer als wedstrijdschip voor Stichting Skûtsje Súdwesthoek bij de SKS. We hebben het vorig jaar verkocht. In 2002 kocht de stichting een ander skûtsje voor de wedstrijden. Ook dat kreeg de naam Súdwesthoek. Dat skûtsje is in 1923 gebouwd in Stroobos.

Dit jaar vieren we dus het Eeuwfeest!

In 1958 werd ook zeilvereniging IJsselmeer opgericht om jaarlijks een zeilwedstrijd voor de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen te organiseren op het IJsselmeer bij Staveren. Ook dat is nu 65 jaar geleden.

Zoveel jubilea rond skûtsjesilen in Staveren vormen een goede reden om te vieren.

En dat doen we!

  • op 8 juli met de jaarlijkse Foarwedstriid voor de 14 SKS-skûtsjes in Staveren
  • op 8 juli met een jubileumprogramma, verdeeld over de dag op verschillende locaties in Staveren

Ook de SKS wimpel is dit jaar Stavers gekleurd!

Elk jaar zijn er wimpels te koop om het Skûtsjesilen te steunen en als mooie herinnering. Elk jaar staat een ander zeilteken van 1 van de 14 skûtsjes op de wimpel en de kleuren veranderen ook jaarlijks.
Dit jaar siert het zeilteken van de Súdwesthoek de wimpel in de kleuren van de Staverse vlag.

In goed Stavers dus “un kollekterseitem”

De wimpel is te koop voor € 10,= bij verschillende locaties in de stad.
Te bestellen op info@sudwesthoek.nl (€ 12,50 incl. verzendkosten)

We zijn inmiddels weer druk bezig met de trainingen.

Dit jaar begonnen we de gezamenlijke trainingen eerder dan normaal door een aanbod van Sportschool Sport34 in Koudum. Van half februari tot half april zijn we daar onder handen genomen om uithoudingsvermogen, concentratie en kracht te trainen. ook onze stadgenoot Mariëlle Bouma heeft ons daar goed bij geholpen. Bedankt!

We hebben ook weer veel energie gestoken in onderhoud. Vooral de mast maar ook de zwaarden vroegen veel aandacht. En we gaan meer metingen doen tijdens de zeiltrainingen en oefenwedstrijden. Op een skûtsje wordt de snelheid bepaald door heel veel handelingen van schipper en bemanning maar ook door goed materiaal en gebruik van het materiaal, zoals de stand van de mast en zwaarden, de spanning op de draden, de schootvoering etc.

Alle kleine wijzigingen hebben effect. Soms merk je dat verschil direct, gevoelsmatig aan het schip maar dat is niet altijd zo. Om dat de skûtsjes qua snelheid steeds meer gelijk zijn kunnen kleine verschillen flinke resultaten opleveren.

We hopen op meer wind dan vorig jaar maar zijn voor weinig wind ook beter voorbereid. De zeilmaker heeft onze tuigage daar beter geschikt voor gemaakt.

Het SKS kampioenschap is van 5 tot 18 augustus, zie de kolom wedstrijddata, op zaterdag 12 augustus zeilen we op het IJsselmeer in Staveren, graag tot ziens!