In de spotlights: Auke de Groot

Auke Twitter

Persoonlijke herinneringen Auke de Groot | 70 jaar SKS

‘Van jongs af aan is skûtsjesilen een belangrijk onderdeel van mijn leven. Mijn grootvader en zeilmaker Auke de Groot was één van de eerste grote leveranciers van SKS tuigen en voormalig bestuurslid van de SKS.
Het ‘silen’ zit echt in de genen. Toen ik 14 jaar oud was werd ik bemanningslid op de Súdwesthoek. Ik heb vrijwel op alle posities gezeten, natuurlijk begonnen als roefjongen. Dat is al een prachtige plek, bij het achterdek, om veel te leren.
Mijn eerste schipperservaring heeft te maken met mijn slechtste herinnering aan het skûtsjesilen. In 2006 kwamen we in aanvaring met Earnewâld en door de klap sloeg mijn vader Meindert de Groot overboord. Hij kon zich nog net vastklampen aan de ‘opstekker’ van Earnewâld, angstige momenten. Die tweede week zat ik voor het eerste aan het helmhout. Mijn vader is in 2008 gestopt en vanaf dat moment mocht ik het overnemen.
Hoogtepunten zijn de dagwinst in Woudsend een aantal jaren geleden en een podiumplek halen is een mooi moment. Maar dat ik mijn vrouw Diana Meeter, kleindochter van skûtsjesiler van het eerste uur Lodewijk Meeter, met het skûtsjesilen heb leren kennen is één van de mooiste herinneringen. Skûtsjesilen is onderdeel van mijn dagelijks leven en zit ons in het bloed.’