Bestuurszaken

Op bestuurlijk vlak is het een drukke herfst en winter geweest

U heeft waarschijnlijk wel begrepen dat er vorig jaar in het SKS-kampioenschap veel discussie is geweest over originaliteit en de formule die bepaalt hoe groot de tuigen van de verschillende skûtsjes mogen zijn.

Daar is afgelopen winter veel over gesproken, zowel in klein comité als met alle SKS-ers bij elkaar. Er zijn meerdere ledenvergaderingen van de SKS geweest waar over de problematiek is gesproken. Onze voorzitter (Roelof) en onze schipper (Auke) hebben een prominente rol ingevuld om partijen met elkaar in gesprek te krijgen en de discussie te voeren over de rechtvaardigheid en onderbouwing van de formule. Daar was grote twijfel over ontstaan na de laatste aanpassing 2 jaar geleden en de resultaten van afgelopen seizoen.

Op dit moment zijn er 3 onafhankelijke deskundigen samen, op verzoek van de SKS, bezig om de formule te toetsen en te kijken of er verbeteringen mogelijk zijn die onderbouwd kunnen worden met zowel theorie als praktijk-ervaring met platbodems. Dit zal geen gevolgen meer hebben voor dit seizoen, maar hopelijk wel voor het volgende seizoen.

Hoewel het (vanaf een afstandje) lijkt alsof er alleen maar werk tussen april en oktober is voor het skûtsjesilen, ziet u aan het voorgaande wel dat er ook in de herfst en de wintermaanden veel werk is. Het bestuur van Stichting Skûtsje Súdwesthoek bestaat op dit moment uit 7 mensen. Een mooie mix van mannen en vrouwen met ondernemers, kantoorklerken, zeilliefhebbers, skûtsje-fanaten, enzovoort.

We hebben 2 skûtsjse in eigendom. De Súdwesthoek, ons wedstrijd-skûtsje bij de SKS, vraagt veel onderhoud en veel investeringen om optimaal aan de start te verschijnen. Daarvoor hebben we sponsors nodig en gelukkig hebben we daar een flink aantal van. Maar die vragen aandacht en als er sponsors stoppen moeten er weer nieuwe gevonden worden.

Ook hebben we gelukkig veel particuliere donateurs. Maar daar zouden we nog graag meer van krijgen. Ook willen we graag meer contact met onze donateurs, bijvoorbeeld via een nieuwsbrief en sociale media.

Verder zijn we bezig met plannen om ons oude wedstrijd-skûtsje, de Twee Gebroeders, weer actiever in de vaart te krijgen. Enerzijds voor wedstrijd zeilen en anderzijds voor tochten met passagiers. De plannen liggen er. Het aantal handen om die plannen uit te voeren kan nog wat groter, zodat die mooie plannen de komende jaren uitgevoerd kunnen worden.

Ook hebben we plannen om eens een mooie zeildag met de andere Staverse skûtsjes te organiseren.

Voor deze bestuurstaken kunnen we nog wel meer mensen gebruiken

We zoeken mensen met tijd en passie om het skûtsjesilen vanuit Staveren voor in eerste instantie onze hele Súdwesthoek-regio te bevorderen en dat ook uit te dragen in de hele provincie Fryslân (en het mag natuurlijk ook daarbuiten).

Als je bij de zaken die we hiervoor hebben beschreven, denkt dat je daar veel plezier aan kunt beleven met de mensen die al bij de Súdwesthoek betrokken zijn en een goede bijdrage kunt leveren aan onze plannen, dan horen we dat graag.

Een email naar secretaris@sudwesthoek.nl of even contact zoeken met een bestuurslid, bijvoorbeeld Kathinka Wielenga, onze secretaris (Havenweg 8) of Durk Nijdam (Bolwerk 10) is de beste manier om ons te bereiken.

En natuurlijk hopen we u het komende seizoen als supporter te begroeten bij de wedstrijden of daarna bij het volgschip bij de schipper en bemanning.

Kortom: wees welkom en beleef de Súdwesthoek!