Wedstrijdverslag 2016

Zaterdag 30 juli begon na een lang voorseizoen het kampioenschap skûtsjesilen van 2016.
Het was mooi weer in Grou met een windrichting waardoor de wedstrijdcommissie besloot dichtbij en richting het dorp op de Pikmeer te starten. De startlijn was krap en daardoor heel bepalend.
Veel skûtsjes probeerden boven bij het startschip over de lijn te komen. Dat lukte alleen de voorste, Lemmer, goed. Drachten, Heerenveen, Earnewald en wij gingen met snelheid in het midden van start.
Bij de eerste boei bleek veel van de volgorde al bepaald, bleek later. Het werd een wedstrijd met windschiftingen maar zonder veel wisselingen. Wij hielden de hele wedstrijd de 4e plek. En dat voelde prima! Nog lang genietend van dat plekje, het mooie weer en de gezelligheid  sloten we de openingsdag af.

Zondag was de eerste rustdag. We voeren van Grou naar De Veenhoop. Langs het feestterrein van het 4-daagse festival waar morgen de start achter elkaar vanaf de wal is. De barbecues en het lekkere vlees en salades van onze slager leverden, samen met een muziekje en sterke verhalen, een heerlijke dag op. Natuurlijk met de hele familie en de supporters die 2 weken met ons mee trekken langs de wedstrijden. Ons grote volgschip Súdwester biedt ons alle mogelijkheden daarvoor.
’s Avonds hadden we onze traditionele individuele zeilwedstrijd met het kleine bootje. Deze werd glansrijk gewonnen door ons jongste bemanningslid, Gerrit-Ype Wolthuis.

Maandagmorgen regende het flink. ’s Middags was het gelukkig droog.
Door de (zwakke) westenwind kon er op het smalle en ondiepe wedstrijdwater toch een kruisrak ontstaan. We lagen bij de start tegen de wal op de volgorde die door loting op vrijdag was bepaald. Wij als 13e. Deels ruim en deels voor de wind schoven 9 van de 14 skûtsjes al snel in elkaar. Wij kwamen, met Sneek die als 14e was gestart, daar heel goed uit en waren bij de eerste boei al 6e. Zoiets gaat niet helemaal zonder geluk, maar de snelheid zat er ook wel in. En dat hielp ons een ronde later naar de 4e plek.
Helaas was Sneek ons wel voorbij. Er kwamen door de wisselende windkracht nog spannende momenten en wisselingen. Sneek zeilde iedereen voorbij maar wij waren heel blij met opnieuw een 4e plek. Na een start op 13 lukt dat maar zelden. Tijdens de wedstrijd en bij terugkomst werden we steeds luid aangemoedigd door onze supporters met ons eigen Súdwesthoek-lied. Dat gaf extra sfeer en energie.
Na de wedstrijd krijgen we standaard (en elk skûtsje hetzelfde) een prijs uitgereikt. Maar voor wat we vandaag kregen, kon de titel prijs beter vervangen worden door ‘oud ijzer’. Een mispeer van de wedstrijdcommissie.

We voeren daarna naar een rustig plekje bij Earnewald om voor te bereiden voor dinsdag.

Na een rustig nachtje op de Sânemar bij Earnewâld brak de dinsdag aan. De wedstrijden op dit ondiepe water zijn vaak niet onze beste, maar vandaag starten we in omgekeerde volgorde ten opzichte van gisteren, dus de Súdwesthoek als 2e na Sneek.
’s Morgens doen we ons gebruikelijke oefenuurtje. Even wennen aan het wedstrijdwater, de wind en andere omstandigheden en het breekt de spanning richting de wedstrijd. Om 14.10 worden alle 14 skûtsjes in een lange rij door de sleepboot tegen de wind in getrokken. Na 10 minuten gaan alle touwen los en start de wedstrijd. Zo snel mogelijk moeten dan zeil en fok omhoog om snelheid te krijgen. Het lukt ons een halve route Sneek te volgen. Daarna loopt die weg en komen de achtervolgers dichterbij.
Het ondiepe water ???
Drachten gaat ons voorbij maar de rest houden we er goed achter. Een halve route voor de finish treffen we goede wind en komen we, samen met Grou en Lemmer weer heel dicht bij Drachten, die Sneek heeft achterhaald. Daarna treffen de koplopers het weer beter. Sneek wordt 1e en Drachten 2e. Grou en Lemmer zitten naast ons maar maken bij de laatste boei een verkeerde keuze en komen tegen de wal. Wij profiteren, zeilen weg richting onze finishplaats en zijn 3e!
Achter ons gebeurt nog van alles, maar bij ons mag de vlag in top en de (daarbij horende traditionele) polonaise over het dek.
Wat een onverwacht goede resultaten hebben we nu behaald. We hebben nog maar 11 punten uit 3 wedstrijden. Alleen Sneek heeft minder.
Voor woensdag wordt meer wind voorspeld en kan alles anders zijn op het ruimere water. Vanavond varen we al naar Terherne, nemen samen nog een drankje en zoeken vroeg ‘de kooi’ op. Morgen hard werken …..

Woensdag 3 augustus
En daar was het ruimere water met meer wind. Bij de ochtendtraining konden we het nog prima doen met ons nieuwe zeil. Maar de vooruitzichten lieten meer wind zien. We wisselden het zeil om het nieuwe te sparen. Tijdens het inzeilen zeilden we de vlagen ‘er goed uit’. We besloten daarom niet te reven.
Dat we op ruimer water zaten, was goed te zien bij de start. Die was mooi lang.
Het lukte ons om het hoogst op de startlijn te starten, waardoor we zelf onze koers konden kiezen. Na een slag over stuurboord en weer over bakboord lagen we bij de eerste boei helemaal vooraan, de 1e plek. Maar al snel bleek dat we voor de wind te weinig snelheid hadden. Bij de tweede boei waren we al 3e en daarna zakten we elk rak een plaatsje. Het was harder gaan waaien en we hadden toch moeten reven.
Te vaak moesten de schoten gevierd worden en dat kost snelheid en hoogte. Het lukte lang om het 7e plekje te houden. Helaas pakte Lemmer ons nog, al hadden we bijna weer te pakken op de finish.
Grou bleef achter ons.
We zijn na deze zware dag wat gezakt in het klassement. Morgen weer 5-6 bft.
Dus ook bij Langweer wordt het heel pittig. Gelukkig de dagen daarna wat rustiger en voor zaterdag bij Staveren ook goede vooruitzichten. Vanavond waarschijnlijk weer vroeg onder het dons.

Na de vroeg ingegane nacht brak donderdag 4 augustus aan, naar nu blijkt een dag om wat dingen van op te steken en verder om snel te vergeten wat het zeilen betreft.
Windkracht 5 op de Langweerder Wielen is niet aan ons besteed, lijkt het. De dag begon nog vrij rustig maar er was al meer wind voorspeld. Dat kwam pas ’s middags.
We hebben ’s ochtends wat kleine dingen aan boord gedaan om alles weer in orde te krijgen. Water uit het ruim, vet op de strijklatten, reserve zeillatten voor de fok (want gisteren 1 gebroken) en het zeil moest wat beter aan de gaffel vast gemaakt worden.

Onze dames kookten in de tussentijd, zoals elke dag, een heerlijke warme maaltijd. Vandaag nasi. Niet alleen mogen wij als bemanning elke dag onze hobby uitoefenen, maar we worden ook nog eens verwend met het eten.
Dames: BEDANKT!

De startlijn lag er vanmiddag heel slecht in. Niet haaks op de wind en daardoor werd het veel te druk bij de bakboordsboei. Het lukte ons deze keer niet de mooiste positie te bereiken en we moesten overstag en over stuurboord achter de hele vloot langs. Degenen die wel op de mooiste plaats startten, waren 1 en 2 bij de eerste boei en zijn dat gebleven. Wij waren steeds bij de laatste 4 en konden niet vrij onze slagen kiezen op dit krappe meer met veel ondiepte.
Halverwege hebben we nog uitgereefd maar dat maakte niet veel verschil. We finishten als 11e en werden door de diskwalificatie van Heerenveen nog 10e.
Morgen in Elahuizen moet het beter en kan het beter.

Vrijdag 5 augustus. Precies 5 jaar geleden wonnen we de wedstrijd bij Woudsend. Een dag om nooit te vergeten door alle emotie toen. Het zou mooi zijn als …..
Maar het is niet zo gegaan. Vandaag was het wedstrijdwater bij Elahuizen aan de beurt. De wind was vanuit de andere wal en dus lag de start weer op de ondiepere stukken bij het dorp. ’s Ochtends en vlak voor de wedstrijd hadden we het gevoel dat het wel aardig liep. Op de start waren we wel mooi op tijd maar blijkbaar niet op de goede plek. Want bij de eerste boei kwamen we er niet goed bij en dat bleef de hele wedstrijd zo. Met een slecht gevoel sloten we de wedstrijd af. 3 wedstrijden met goede resultaten hebben we nu aangevuld met 3 slechte. Daar hadden we meer uit moeten halen. Teleurgesteld varen we ’s avonds naar onze thuishaven. We moeten de accu snel opladen voor de wedstrijd van morgen, want voor een volle dijktribune bij het IJsselmeer willen we graag vlammen.

De zaterdag breekt aan na een nachtje thuis slapen. De havens in Staveren liggen vol met skûtsje-liefhebbers. Stichting Skûtsje Súdwesthoek heeft gasten (van beide Súdwesthoek-gemeentes) uitgenodigd op een speciale locatie (onze “skybox”) aan het wedstrijdwater.
Het zal vanmiddag mooi weer zijn met windkracht 4. Langzaam vullen de wegen richting Stavoren en de straten van onze stad zich met het publiek. Om 8.30 zijn wij al met het skûtsje door de sluis naar buiten geschut om vroeg onze warming-up te doen. We willen het schip goed uitgetrimd aan de start brengen. Heerenveen is nog eerder begonnen vanmorgen. Ook zij hadden gisteren een rotdag en willen zich revancheren.
We hebben een goede training en gaan daarna met z’n allen naar de routebespreking. De weersvooruitzichten zijj goed.
De wedstrijd begint. Het waait iets meer dan vanmorgen en de golven zijn wat steviger. Maar wij hebben een zwaar skûtsje dat wel door die golven heen wil. Onze start is niet heel goed maar gaandeweg de eerste route gaat het al beter. We klimmen steeds een plekje en als in de laatste route Akkrum en Joure een zware aanvaring hebben en moeten stoppen, liggen we 5e en dat voelt na een slechte start wel lekker. Eindelijk weer een goed gevoel. Bij de sluis en ook later bij het volgschip is iedereen erg enthousiast. Zo gaat de wedstrijd geleidelijk over in het feestgedruis dat in heel Stavoren los barst door het goede humeur van de duizenden bezoekers en het lekkere weer.

We krijgen persoonlijk maar ook via de social media veel positieve reacties. Na de slechtere 3 wedstrijden waren dat er wel minder maar toch blijft dat eigenlijk steeds positief. Dat is een mooie ondersteuning voor de laatste 4 wedstrijden vanaf maandag.

Want de zondag is een goed benutte RUSTdag. Lekker helemaal niks hoeven en niks doen (behalve al vast een heel eind richting Woudsend varen).

Maandag 8 augustus. Vandaag was het een ruige dag. Door de wind en door het wedstrijdverloop.
Vandaag was ook de dag waarop onze sponsors een dagje op visite kwamen om het skûtsjesilen bij de Súdwesthoek te beleven met schipper, bemanning, bestuur, familie en naaste supporters.
Vanaf de routebespreking tot en met de nazit in het volgschip werd het een geslaagde dag voor dat deel van de gebeurtenissen vandaag. Onze dames hadden voor de extra grote groep mensen vandaag een heerlijk skippersmiel bereid. De keuze was reuze en er was genoeg. Heerlijk en de stevige kost paste bij de ruige dag.

Het waaide 5-6 bft. We kozen niet weer voor ons oude zeil want dat beviel vorige week niet goed. Dus werd het nieuwe dubbel gereefd en de fok enkel. Met wat extra mankracht was het nog steeds zwaar om de schoten vlug aan te trekken maar we konden veel beter overweg met de omstandigheden dan vorige week een paar keer. Na een wat matige start pakten we elk rak een plekje en kwamen op de 7e plek. En daarna ging het mis. Lemmer raakte de boei en beloofde ons voor te laten maar gaf vervolgens geen ruimte. Daardoor kwamen we niet goed het volgende kruisrak in en wonnen Lemmer en Grou kostbare meters en snelheid ten opzichte van ons. Bij de hoogste boei moesten we die beide ruimte geven. Grou dwong ons zover door te gaan en te wachten dat 2 anderen ons ook passeerden en de Grousters voeren ons zelfs aan waar ze gelegenheid genoeg hadden gehad ons niet te raken. Deze gebeurtenis, die volgens ons (en anderen, bleek later die dag) niet hoort bij skûtsjesilen, knakte de concentratie en motivatie bij ons aan boord. We zakten zelfs terug naar de laatste (14e plek) op de finish.
Dat gaf het jaarlijkse leuke feestje bij de prijsuitreiking in Woudsend een heel bittere bijsmaak. Dan is het wel fijn zoveel steunbetuigingen te krijgen van andere skûtsjesilers die de situatie met Grou hadden gezien. Maar ja, het slechte resultaat en de vele punten bleven staan.

Dinsdag is de dag om afgelaste wedstrijden in te halen. Maar er was nog niks afgelast, dus was het een rustdag. Sommigen gingen iets langer door in het feestje in Woudsend. Anderen gaven de voorkeur aan een wat langere nacht en weer anderen gingen toch vroeg uit de veren om niet te laat in Lemmer aan te komen, voordat de verwachte drukte daar los barst. En zo lagen we (bijna compleet) rond 11 uur al weer in Lemmer, op een mooie plek, dichtbij het wedstrijdwater en het strand. De zon scheen ’s middags en we konden even Lemmer verkennen (winkels, kermis, snackhal, terrasjes, enz.). En de spieren en het hoofd kregen de rust die wel lekker was. ’s Avonds lag bijna iedereen om 10 uur onder ‘de wol’.

De woensdag begon al aardig vroeg. We maakten het skûtsje voor 9 uur klaar om te gaan zeilen, maar het was eerst hondenweer. Daarom deden we nog wat meer klusjes aan boord en besloten we ’s middags wat eerder te gaan zeilen als het meer vergelijkbaar zou zijn met het weer tijdens de wedstrijd. En het was mooi zeilweer. Windkracht 4 uit noordelijke richting. Dat geeft niet veel golfslag. Maar er passeerden nog wel wat buitjes links en rechts (oostelijk en westelijk), waardoor de windrichting en -kracht erg wisselde. Vlak voor de start was dat ook zo. De start en de route lagen daardoor helemaal fout. Er kwam een valse start en men ging de route aanpassen. Een half uurtje later slaagde de tweede poging wel.
Wij kwamen niet goed weg. We hadden te weinig snelheid doordat we in de luwte van anderen kwamen. Het werd een wedstrijd met veel wisselingen, voorin en achterin. Helaas voor ons achterin. We werden aangevaren door Leeuwarden, gelukkig zonder gewonden bij ons maar wel met schade. Er viel bij een rare windvlaag iemand bij ons voor op het skûtsje overboord, maar die kon direct achterop weer aan boord komen.
We werden uiteindelijk 10e nadat we ook laatste waren geweest. De matige start was de grootste oorzaak. Verder hebben we eigenlijk wel lekker gezeild maar het resultaat viel tegen.
Toen moest er nog gerepareerd worden en na onze nazit ging bijna de hele groep Lemmer in om de kleine en ‘grote’ kinderen plezier te geven op de kermis.
Nog 2 dagen voor de boeg. We willen nog steeds vlammen!

De tweede donderdag van dit kampioenschap is aangebroken. Dit was vorig jaar een slechte dag voor ons. En ook de eerste donderdag was dit jaar niet goed. Dus we hebben wat goed te maken. We willen zo graag nog een goed resultaat hebben om ook weer wat te stijgen in het klassement. Het was een natte dag. Dat kwam door de regen en lang leek het ook dat er veel wind zou zijn, maar dat viel heel erg mee.
Onze supporters hebben de beach club opgezocht om lekker droog te zitten. Maar of ze veel gezien hebben (????).
Wij hebben eigenlijk wel lekker gezeild. De start was niet optimaal, maar de rest van de wedstrijd hadden we wel het goede gevoel. Het was niet het gehoopte resultaat om het linkerrijtje van het klassement in te schieten.
En vandaag is Sneek al kampioen geworden. Ze hebben een prachtige reeks resultaten neergezet. Als je 4 keer wint en een 6e plek als slechtste resultaat haalt, ben je heel terecht en verdiend kampioen. Gefeliciteerd!
We zijn vanavond nog van Lemmer naar Sneek gevaren, zodat we morgenvroeg niet meer hoeven en al een goed plekje aan het Starteiland hebben. Morgen een simpele en toch moeilijke opdracht: de nummer 1 (Joure) en 2 (Langweer) van vorig jaar voor blijven om 7e te worden. We gaan er voor.

De laatste dag van dit kampioenschap is  er 1 geworden met verschillende gezichten. Gelukkig was het weer een stuk beter dan het natte van gisteren. Het was heerlijk zeilweer. Windkracht 3-4. Er was weer een heerlijke maaltijd voir de hele ploeg gemaakt. De supporters kwamen weer vroeg aan boord om ons aan te moedigen en via de digitale wegen werden we ook succes gewenst. En zo gingen we vol goede moed het wedstrijdwater op. Op weg naar een mooie afsluiting.
Bij de start konden we een vrije positie vinden, maar helaas …. . We kwamen 1 of 2 seconden te vroeg over de lijn en moesten terug terwijl iedereen al van start was. Balen! Maar dan maar in de achtervolging. Als je niks te verliezen hebt en nog wel de wilskracht hebt, is er veel mogelijk. Al bij de eerste boei hadden we een paar skûtsjes ingehaald. En voor de wind liepen we snel in op de skûtsjes voor ons. We kregen een gaatje bij de 2e boei: weer een plekje omhoog. En dat was nodig, want Joure lag 2e en Langweer 3e. Slechter kon het voor onze eindklassering niet. Een route later was Langweer wat afgezakt en klommen wij verder omhoog. Joure bleef wel 2e. Als die geen fouten zouden maken, konden we het linkerrijtje vergeten. Dan maar bovenaan het rechter! We strijden tot het eind.
En zo komen we in het laatste kruisrak tot de 8e plek en …. is Langweer afgezakt tot de 7e plek. Ze zitten dus vlak voor ons en dat is voor ons genoeg de 8e plek in het eindklassement te bereiken. 3 plaatsen beter dan vorig jaar. Een stap in de goede richting en een goede laatste wedstrijd (los van de te vroege start) geven een goed gevoel vandaag.
Natuurlijk had het nog beter gekund na de prima resultaten in de eerste 3 wedstrijden, maar na de slechtere resultaten daarna was het zaak weer te herstellen. Dat is enigszins gelukt in de laatste dagen. We kennen de verbeterpunten en zullen daarover nog verder nadenken om volgend jaar nog beter te kunnen presteren.
Het slotfeest met de prijsuitreiking was een mooie afsluiting. We kregen veel positieve reacties de afgelopen weken en toen de voorzitter van de SKS ons op het podium een ‘mooie ploeg’ noemde en  spontaan het refrein van ons Súdwesthoek-lied inzette, bevestigde dat alleen maar hoe positief deze weken zijn geweest.
Bedankt iedereen!